Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κακούργες, Θέατρο Olvio


Σαν να μου φαίνεται ότι μεγάλωσαν κι άλλο φέτος. Δεν μεγάλωσαν, ψήλωσαν… Πάντα μεγαλώνουν αυτή την εποχή. Το Φθινόπωρο μικραίνουν. Προτιμώ τον Χειμώνα…
Κάπως έτσι ξεκινάει η παράσταση και μετά ακολουθεί ένα αρμονικό σύνολο τριών γυναικών που αφηγούνται πως σκότωσαν τους άντρες τους. Παρόντες κι εμείς σε ένα μνημόσυνο για να μας πουν τον λόγο της απεχθούς –κατά τ’ άλλα- απόλυτα δικαιολογημένης πράξης τους.
Το βιβλίο οι Κακούργες της Μαριέλλης Σφιακιανάκη-Μανωλίδου αφηγείται ιστορίες γυναικών που δολοφόνησαν τους άντρες τους γιατί δεν άντεχαν την κακομεταχείριση, την εξαπάτηση, την βία. Οι τρείς εξομολογήσεις παίζουν με την αλήθεια αυτή που τους έχει επιβάλει η κοινωνία. Ο παραλογισμός του ανθρώπου και της ζωής, η έλλειψη του έρωτα και της αγάπης. Οι Κακούργες σαν πρόσωπα σε κατάσταση αναμονής σε εκκρεμότητα, σε ακινησία, σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους.
Η Δήμητρα Αράπογλου, με την βοήθεια του Θαλή Σταθόπουλου, κατάφερε να μετατρέψει ένα μυθιστόρημα σε ένα φρέσκο θεατρικό κείμενο όπου το τώρα της αφήγησης είναι αυτό που μετράει. Η κίνηση των ηθοποιών από την Ίρις Καραγιάν ικανή να σε παρασύρει μαζί της, να γελάσεις αλλά και να τις λυπηθείας. Η εικαστική παρέμβαση από την Εύη Τσακνιά μέσα από τις διαφάνειες δεν θα μπορούσε να ήταν πιο δεμένη με την ιστορία αλλά και η εναλλαγή του «σκηνικού» με την συνοδεία μουσικής από τον Μάριο Αριστόπουλο όλα απόλυτα δεμένα μεταξύ τους.
Οι κοπέλες, Λελίκα Αρφανή, Μαρία Πανουργιά, Δέσποινα Σαραφείδου υπάκουσαν στις σκηνοθετικές επιθυμίες και παρουσίασαν ένα φανταστικό αποτέλεσμα, ζούσαν την ιστορία τους χωρίς να αφεθούν λεπτό. Αφέθηκα κι εγώ  αυτά τα 70 λεπτά στην παράσταση και ομολογώ ότι πολύ καλά έκανα! Το θέατρο μπορεί να είναι λυτρωτικό και να σε κάνει να ξεχάσεις έστω και για λίγο την απλή καθημερινότητα σου, και τα κατάφερε.
Το καινούργιο θέατρο OLVIO  στον Βοτανικό εξαιρετικό από κάθε άποψη με εμφανή τα σημάδια κόπου από τους ιδιοκτήτες. Μια παράσταση που θα παίζεται κι αυτό το Σαββατοκύριακo και χάρηκα που δεν την έχασα.

Οι Κακούργες
Θέατρο Olvio
Ιεράς Οδού 67 & Φαλαισίας 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.